Keväinen aurinko sulattaa pian pihoilla olevat lumipeitteet. Sulamisvesien sujuva virtaus kannattaa varmistaa jo etukäteen, vinkkaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja.

Päättymässä oleva talvi on ollut lähes poikkeuksellisen luminen koko maassa. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja sulattaa pihapiiriin sekä katolle kertyneitä raskaita lumikerroksia, muuttuvat ne vedeksi ja asettavat kiinteistölle omat haasteensa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kehottaa valmistautumaan sulamisvesiin jo ennalta, sillä kiinteistön omistaja on aina vastuussa tontin hulevesien hallinnasta.

– Jos runsas vesi ei pääse virtaamaan luonnollisesti pihasta pois, voi se aiheuttaa rakennukseen vesihaittoja, hän sanoo.

Silander kehottaa raivaamaan rakennuksen lähelle kasaantuneita lumikinoksia pois jo ennakkoon. Lunta voi kolata tai lapioida pois kiinteistön lähettyviltä, ja naapureiden kanssa voi mahdollisesti sopia ylimääräisten lumien pois kuljetuksesta.

Vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi lumesta on saattanut muodostua niin kovaa, että sitä voi joutua käsittelemään voimalla. Lunta kannattaakin siirrellä varoen.

– Talvella on ollut ollut vuorotellen leutoa, pakkasta, sadetta sekä lunta. Lumesta on muodostunut erilaisia kivikovia kerroksia. Sitä siirrettäessä kannattaa varoa, etteivät talon ympäristössä olevat muut rakenteet, kuten terassit, vahingoitu, hän sanoo.

Katon reunoilla roikkuvat lumet puolestaan saattavat aiheuttaa harmia tukkimalla kiinteistön rännit sekä sadevesikaivot. Lumia voi pudotella sekä siirtää varovasti pois rakennuksen läheisyydestä.

– Katon päällä olevia lumia ei yleensä tarvitse pudottaa katon kestävyyden takia, Silander huomauttaa.

Katse kaivoon

Oikeaoppisesti rakennetulle kiinteistölle ei pitäisi aiheutua runsaistakaan sulamisvesistä haittaa. Talosta pihaan päin viettävän kaltevuuden tulee kaikissa rakennuksissa olla sellainen, että vesi pääsee virtaamaan pois rakennuksesta sekä hulevesiverkostoihin ongelmitta.

– Eniten kaltevuushaasteita ja niiden aiheuttamia kosteushaittoja on yleensä vanhoissa rakennuksissa, Silander sanoo.

Kiinteistön iästä riippumatta Silander kehottaa tarkkailemaan päivittäin pihan sulamisveden virtauksia, jotta vahingoilta vältyttäisiin. Jos pihapiirissä liikkuu paljon myyriä, niiden kolot saattavat nekin aiheuttaa maaperän painaumia ja näin vesi- ja lumitukoksia.

Myös talon räystäskourujen sekä syöksytorvien esteettömään toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos kourut ja rännit ovat jääneet syksyllä siivoamatta, saattaa vesi jäädä niihin seisomaan aiheuttaen ulkoseinärakenteisiin kosteusvaurioita.

Lopuksi Silander vielä vinkkaa kurkistamaan pihassa olevien salaojakaivojen tilanne sekä sadevesikaivojen kansien alle: sateiden yhteydessä sadevesikaivoon on saattanut päästä huuhtoutumaan ja kasaantumaan suuria määriä hiekoitussoraa, joka sekin voi estää huleveden esteettömän virtauksen.

Kun rännit on putsattu, kaivo tarkastettu ja pihan kaltevuus kunnossa, voikin huoletta siirtyä iloitsemaan pien- ja omakotitaloelämän parhaista puolista.

– Runsaslumisen talven jälkeen pääsemme taas nauttimaan aamukahvia pihalle tai terassille, Silander päättää.

Lähde: Paula Koski